Muhammad Ikhmal Aliff Bin Mohd Kamal

Muhammad Ikhmal Aliff Bin Mohd Kamal

Sabtu, 21 Januari 2017

Kisah Disebalik Menyepi

Assalamualaikum,
Salam Tahun Baru 2017...
Setelah sekian lama aku menyepi,
Akhirnya kini aku kembali mencoret..
Sememangnyer rindu nak berceloteh kat sini...
Sepanjang penyepian blog ini, I ada jelah..
Just busy memanjang...
Terlalu fokus mengejar harta dunia..
dengan ketidak stabilan ekonomi skrg, aku kena fokus...
Alhamdulillah, permulaan 2017 yg biasa2 saja... tiada perubahan besar...
Malah makin bertambah tertekan..
Kerana dia penutup 2016,
Kejadian kebakaran berlaku di tempat aku mencari rezeki...
19.12.2016, menjadi sejarah hitam dlm hidup my boss..
Dia nmpak cool n relax, tapi aku tau, betapa hancur lebur hati dia...
As staff aku cuba lakukan terbaik...
Insya'allah...

Permulaan 2017..
Kini aku berhijab.. sebelum ni, aku cuba belajar mula untuk berhijab bila waktu keluar... bermula hari raya 2016.. ada yg bertanya dulu, aku da bertudung ke?? Tapi aku hnya berkata, insya'allah.. aku sedang istiqomah... pergi kerja, aku mmg x berhijab... tahun 2017, sempena tahun baru.. aku mula cuba berhijab sepenuhnya... amin... kini cuba belajar perbetulkan ibadat... amin...

Permulaan 2017,
Anak mula bersekolah... aku memilih sekolah yg berhampiran ngan rumah n tempat kerja.. senang dan mudah untuk aku hantar dan amik dia pergi dan blk sekolah.. wpon pihak sekolah menyediakan pengangkutan, aku lebih senang memilih tok memenatkan diri sendiri tok menjalankan tugas tu.. wpon terpaksa waktu rehat tok bersenang lenang... makan, hanya aper yg sempat.. makan sambil drive.. cukup la mengisi perut... anak di awal persekolahan, dia elok je... da semakin hari, dia makin rasa tak hampir putus asa.. wpon dia hanya 4tahun, tapi aku nak dia mula belajar berdikari... hari yg k4, dia mula buat perangai.. tak nak ditinggalkan ke sekolah. Muka ni da cikgu naik kenal mummy saper.. ari2 dok hantar dia smpai masuk kelas... dlm menangis, aku terpaksa tinggalkan. .. harap da besar nanti, kalau kamu baca blog ni, mummy nak awak paham knp mummy tinggalkan awak...

Permulaan 2017,
Seperti ditahun2 lalu, tempat kerja aku mmg akan ada bonus (2x per year)  n kenaikan gaji.. tapi nampak gaya yer, bonus tok CNY ni terpaksa la dilupakn seketika... keadaan x mengizinkan. .. yelah, aku redha... lagipun, lau ikutkan tahap pretasi kerja, mayb aku x layak tok fikirkan soal bonus.. terlalu bnyak yg perlu aku pembetulan. ..

Ok, sampai sini dulh I berceloteh. .
Insya'allah, kalau ada ape2 story, I wat entry lagi ya... harap haters aku yg suka dok stalker aku tu, da mula insaf dan berubah perangai yer.. lau nak dok bahan I, silakan.. I sajikan entry ini...

Wasalam...

Selasa, 14 April 2015

Super Duper Busy

Di kala malam yg indah ni..
nak ku titip kan sedikit kisah..
lately, 
aku super duper busy..
jalan pon kekadang da serupa ju-on.. 
Penat mental n fizikal..
tidur pon da kurang..
kat office mmg da sempat nak jeling2 hp..
lau sempat pon, dapt baca sikit or lau rasa mcm gatai tgn ni, dpt la taip sepotong ayat.. 
tu pon lau tgh kebetulan aku dok whatapps ngan customer.. 
ada notification baru, sambil2 la kan.. 
tp aku happy.. 
sbb aku rasa kerja aku di hargai.. boss pon percaya kan aku..
kepercayaan yg akan aku pegang sepjang aku berkhidmat disini.. 
k la.. ngantok.. love u all.. 

Jumaat, 28 November 2014

Target.. NV950


Brother NV950..
target!!
Insya'allah. 
Aku pon x tau naper aku mentarget kan tengiling ni.
may sebab aku suka..
or sebab colour purple??
Or myb nak wat bisnes..??
Hisshhh, x der..
ntah la.. susah nak citer. .
aku sbnr ye dr kecik aku mmg suka jahit menjahit ni..
benda pertama aku dok jahit adalah batu seremban.. 
hahahaa... masa darjah 1 kot..
terror tak..??
Pastu cuba lak jahit wat scarf rambut..
aku guna kain2 perca a.k.a kain lebihan dr baju mak..
hahahaaa.. alah, scarf tu aku letak getah la...
baju lom pernah aku jahit la..
tapi yg paling aku igat.. aku dok jahit langsir kelas masa tingkatan 3..
kelas lain confirm2 hantar kedai.. tp kelas aku, aku la tukang jahit yer..
mak la yg byk membantu ajar cmner nak jahit..
wpon senget benget, tapi aku bangga sbb aku leh jahit langsir. . Huhhh... 
Mesin jahit mak aku yg dok lenjan.
smpai rosak aku kerja kan..
so skrg aku da bekerja.. n da jadi bini org..
so, aku bercita2 nak dptkan 1 sewing machine. 
Hahhaaa, tp aku nak NV950 gak..
x nak kalah kan.. 
sajer wat bingit telinga my laki..
hahahaaa... 
memghabiskan masa (hobi) dgn menjahit...
insya'allah. .
sedang berusaha n simpan duit sikit2...
amin...

Rabu, 12 November 2014

Pengalaman, Kepahitan dan Liku2

Memulakan bicara dengan bismillah...
harini aku nak up sedikit kisah poyo..
hahahaa...
ehmmmm, macam mana nak mulakan ni...
ok la... 
lately, aku sedikit busy gan kesibukan kerja yg melampau...
end of this month, 
Colleague aku akan cuti bersalin..
segala kerja2 dia akan aku amik alih..
n segala kerja aku, ada budak baru akan buat..
Bayangkan, in same time..
aku kena dok ajar bdk baru..
n aku kena belajar wat kerja lain..
Huhh, amat mencabar kesabaran aku..
siyes..
n pulak tu, bdk baru blh plk bersilih ganti..
ntah la knp..
Sama ada susah @ aku ni garang sgt dok ajar org...
hahahaa...
Peh, mmg fed up...
ni lau lari gak bdk ni, aku surrender. .
biar smua la aku buat..

Ok..
aku nak story sikit..
mungkin korg x percaya aper jawatan aku dlm tpt kerja aku ni..
aku pegang position account clerk..
semua kerja berkaitan account, aku buat..
yer, aku tau..
pada mulanya, aku mmg rasa aku x layak..
sbb aku juat hanya belajar smpai SPM je..
tu pon keputusan cukup makan.?
prinsip akaun pon aku xpernah belajar.. 
cuma aku bernasib baik sbb aku minat mate la...
dgn pengalaman yg aku timba hampir 10tahun ni, 
alhamdulillah aku diberi kepercayaan tok buat accounting..
dorg trainning aku..
n menjanjikan 6bln tok dpt confirmation. .
tapi x sampai 5bln, 
Xsilap aku 4bln setengah kot, 
Dorg confirm kan aku..
alhamdulillah..

10tahun aku menimba pengalaman dgn berbekalkan keputusan SPM yg cukup2 makan je... 
10tahun, aku pernah berkerja dr company besar hingga kecik..
10tahun aku buat semua kerja yg disuruh tanpa nak menrungut aper2..
10tahun aku bersabar...
Pernah merantau sendiri ke Kota metropolitan. Di waktu umur 21tahun...
Ditipu.. diragut beg.. 
Pernah ikat perut..
tapi aku bersabar..
kerja gan company yg tak tahu nak hargai kerja kita..
disuruh buat itu dan ini..
wat kerja seperti sorg je yg kerja kat situ...
sabar dan terus bersabar...
sbb aku tanam kan dalam hati bahawa kesabaran pasti akan membuahkan hasil yg akan wat aku tersenyum suatu hari nanti..

Akhir yer, penantian itu aku temui kini..
berkerja dgn 1 syarikat kecil dan tau menghargai hasil kerja aku..
meletakkan sepenuh kepercayaan pada aku..
alhamdulillah, smua tu berkat kersabaran aku berkerja tanpa kenal erti merungut..

Pernah 1 ketika dulu,
aku merasa terhina dan kecil yer diri ni..
sbb dlm keluarga, aku sorg jer yg hanya berbekalkan SPM..
Pernah juga aku terfikir, 
'Berbekalkan SPM tak boleh berjaya ke'
Ntah la.. 
Alhamdulillah, wpon x lah sehebat mana, tapi aku mampu tok tersenyum..
kekadang, pernah gak terfikir..
lau aku g sambung belajar mana2, mesti lebih berjaya..
Hahahaaa.... kelakar lak rasa..
Kesal pon ada...
tapi nak wat cmner...
ini jalan yg aku pilih..
aku bahagia.. 
itu yg pasti..

Huhhh, skrg aku kena wat 1 kerja yg baru..
HR Admin.. 
dulu Account Clerk...
mampukah aku nak berdepan gan pengalaman yg baru ni...
insya'allah. .
aku hope juga, ianya menjadi batu loncatan tok aku dpt naik gaji dgn lebih memberansangkan pada kenaikan gaji awal tahun depan...
amin... 

#thinkpositif
#lovemyjob 

Rabu, 5 November 2014

Wordless Wednesday. .


Cepat sungguh masa berlalu..
mummy rasa mcm baru semalam mummy bertarung nyawa nak bersalin kan awak..
mummy rasa, mummy n ayah da patut pk tok next baby la.... 
amin..

Video Kahwin Kami

nuffnang