Muhammad Ikhmal Aliff Bin Mohd Kamal

Muhammad Ikhmal Aliff Bin Mohd Kamal

Sabtu, 24 Mac 2012

~ DIY Bunga Tisu : Hiasan Hantaran ~

Mungkin sekarg dila gah dup dap dup dap...
hope semua berjalan dgn lancar..
majlis pernikahan dirumah yg amat mendebarkan,
tapi happening...
jangan terkejot lak tetiba tgk tarikh entry ni di hari pernikahan ku...
ni AUTO PUBLISH...
dila da prepare entry ni sejak DEC 2011
sengaja tak nak show dlu...
t tak suprise...
dan mungkin akan ada banyak lagi Auto Publish yg akan mendatang setiap 1 jam.. ( mungkin )

ok sekarang,
dila nak share tentang gubahan hantaran dila..
DIY ok...

Niat hati nak macam ni... tapi tak mampu kooooo nak pakai bunga betul...
So pakai la bunga DIY Sendiri Bunga Tisu / Bunga Crepe Paper.




Mula-mula g dapatkan bahan utama - Crepe Paper - senang je nak cari..
ada jual kat kedai barang-barang pengantin...  10Pcs RM 7.50.. Dila gunakan dwi-colour.. Purple + Biru Turq.


First, potong dia. like This..

Potong Macam ni k.. ukuran yer... 


 Da potong-potong, korang wat la lapisan-lapisan macam ni.. macam kek lapis..
susunan suka korg la... Susunan Dila
1.Biru
2. Purple
3.Biru
4. Biru
5. Purple


Pastu korang lipat dia ikut urat / jaluran kertas... jangan berlawan k... susah korang t...
Lipat macam nak lipat Kipas kertas.
Eceehhh, macam tak pernah wat lak...???

 so, korang akan dapat macam ni...
memandangkan ianya terlalu panjang, maka bunga akan jadi sangat besar...
so dila potong 2.. nak potong 3 pon ok.. tengok pada saiz bunga yg korg nak la..

 So ikat dia gan dawai bunga saiz 26 macam ni... mulut / bahagian yg terbuka
 mesti kat atas k..

 Potong bahagian hujung dia berbentuk bulat...
pastikan gunting betul2 tajam.

 Taraaaaa, jadi la macam ni..


 Kembangkan setiap helaian... menjadi bunga...
be careful tau... nak bukak helaian nye, kena ngan kelemah-lembutan.. 
jangan kasar.. t koyak..
 Ni la bahana yg korg akan dapat macam dila.. bahana orang degil
nak buat DIY sendiri. tapi hasil yer... mmg memuaskan... mak & ayah turut memuji.


TADAAAAA, ni la hasil yer yang jadi... tak payah nak buang2 duit pakai
fresh flower...
pasal yang alas nyer tu, korang refer sini ---> Click here





:: Lastly, SELAMAT MENCUBA ::








2 ulasan:

:.syUe.: berkata...

Salam. Boleh kongsi bagaimana awak lekatkan bunga crepe tu atas alas hantaran tu? Terima kasih.

Dila Abdullah berkata...

Bunga tu akan saya cantum kan n jahit bersama dengan alas dulang yabg berwarna putih tu... saya rasa mcm ada saya tunjuk kan di entry yg sebelum2 ni... saya pon x pasti.. sebab da terlalu lama kan...

Video Kahwin Kami

nuffnang